Thumpten Pema Láma a Karmapa Házban - 2015. jún. 30.

2015. június 30-án 18.00 órától Thumpten Pema Lama előadást tartott Tibetről, a tibeti politikai helyzetről, a kolostorokról és a tibeti buddhizmusról a Karmapa Házban.

A Tse Chok Ling Kolostor az észak indiai Dharamsala körzetéhez tartozó McLeod Ganjban található, mása az eredetileg Tibetben, Lhasa közelében működő 18. században épült tibeti kolostornak, amit a kínai kulturális forradalom idején leromboltak. A kolostorban élő szerzetesek először Nepálba menekültek, 1959-től ott folytatták tevékenységüket, majd azzal az elképzeléssel érkeztek 1976-ban McLeod Ganjba, hogy az emigrációban itt élő Dalai Láma és az emigráns tibeti kormány közelében újra létrehozzák kolostorukat.

A templom avató ünnepségére 1987. március 7-én került sor a Dalai Láma részvételével és áldásával. A kolostor építésében és működtetésében részt vett az alapító első tanítványa, Thupten Pema Lama is, aki Tibetből 5 szobrot menekített át.  Később ő lett a Tse Chok Ling igazgatója, amely tisztséget 2012-ig látta el. Azóta tanácsadóként vesz részt a kolostor életében, valamint szociális munkásként dolgozik Dharamsalában. A Tse Chok Ling jelenleg több mint 20 szerzetesnek ad otthont, akik buddhizmusra, buddhista etikára tanítanak a kolostor iskolájában.
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése